A vizsgálat menete

A vizsgálat önkéntes, beleegyező nyilatkozat aláírásával kezdődik. A személyiségi jogok miatt az eredményt alapesetben kizárólag a vizsgált személlyel ismertetjük ezt követően ő dönthet a további felhasználásról.

A vizsgált személy előzetesen írásban arról is nyilatkozhat  ,hogy az eredményről  egy általa megnevezett harmadik személyt tájékoztassunk.

A jogszabályi előirások miatt a vizsgálati adatokat ( irott és elektronikus ) ezt követően azonnal megsemmisítjük.

Napjainkban a poligráf ( polygraph ) vizsgálatban kétféle típusú berendezés használatos ; az analóg és a computerizált.

Vizsgálatunkban Stoelting CPS típusú amerikai gyártmányú 5 csatornás computeres poligráf készüléket használunk, amely többfajta légzésjelet, pulzusszámot és a bőr galvanikus tulajdonságait regisztrálja.

A vizsgálatot megelőzően speciális érzékelőket helyezünk az ügyfélre. (ujjak, felkar,has, mellkas)

A berendezés az említett élettani vegetatív funkciókat jeleníti meg grafikus formában. A mért értékeket számítógép rögzíti és ennek alapján a szakember megbízható pontossággal képes eldönteni, hogy a válaszok őszinték voltak-e? 

A kérdéssort mindenkivel előre megbeszéljük, nincs hirtelen rákérdezés, vagy a vizsgált személy megijesztése.
A semleges kérdések közé soroljuk be a fontos pontokat, de a vizsgált személy előre tudja, hogy mikor kérdezünk rá a lényeges dolgokra.

A vizsgálatot végző szakértőnk kérdéseire gyakorlatilag kizárható, hogy valaki manipulálni tudja az eredményt.

A légzés még tudatosan felügyelhető, de a vegetatív idegrendszer által felügyelt pulzus, izomfeszülés valamint a bőrfelszíni kiválasztás (izzadás) függvényében változó galvanikus érték, autonóm folyamat.

A vizsgálat - a kérdések számától függően - Kb. 60-120 perc hosszúságú. A befejezést követően szakértőnk elvégzi a vizsgálat kiértékelését. 

Komoly felkészültséggel, speciális tréningekkel a hazugságvizsgáló készüléket is be lehet csapni, de a viszonylag hosszú időn keresztül tartó vizsgálatban szinte elképzelhetetlen tudatosan mindig a megfelelő reakciókat produkálni.

Felhívjuk a figyelmet arra ,hogy hazánkban az ombudsman állásfoglalása szerint a poligráf munkaügyi vagy fegyelmi eljárás keretében történő alkalmazása alapvetően ellentétes a Magyar Köztársaság demokratikus elveivel, és álláspontja szerint az ilyen célú felhasználása nem tekinthető jogszerűnek.