A poligráfról

„A hazugság olyan stressz helyzetet okoz, amely kiváltja a vegetatív idegrendszer reakcióit. A külvilág ezeket a vérnyomás, pulzus és a légzés változásai, illetve a bőr elektromos vezetőképességének ingadozásán veheti észre.

A hazugságvizsgáló gép, más néven poligráf (polygraph ), ezeket a változásokat méri és jegyzi fel. Mivel a test önkéntelen reakcióit alig lehet tudatosan befolyásolni, a poligráfos vizsgálat révén nagy pontossággal megkülönböztethető egymástól a valós állítás és a hazugság.

Az Egyesült Államokban a hazugságvizsgálat mindennapos az igazságszolgáltatásban. Büntetőeljárásokban évente csaknem egymillió vádlottat csatlakoztatnak a készülékhez.

A bíróságok épületein kívül és a privát szférában is széles körben alkalmazzák a poligráfot. Aki például munkát szeretne kapni a titkosszolgálatok szervezetében, kénytelen alávetni magát a vizsgálatnak. Gyógyszeripari cégek és az amerikai rendőri szervezetek több mint fele rendszeresen ellenőrizteti munkatársaikat, hogy megakadályozzák a drogokkal való visszaélést.

Az egyik legfontosabb feltétel - a terhelt önkéntes részvétele a teszten - azt is jelenti, hogy a hazugságvizsgálat mindenekelőtt nem terhelő bizonyítékot szolgáltat, hanem arra alkalmas, hogy valakit a gyanú alól felmentsen. Az amerikai rendőrség ezért is alkalmazza a nyomozati szakasz elején, hogy a minden alap nélkül gyanúsított személyek ártatlansága minél előbb bebizonyosodjon.

Az eljárás pontosságát vizsgáló egyetemi kísérletek nyilvánosságra hozott eredményei szerint 97 százalékos eredményt sikerült elérni a tett elkövetését valótlanul tagadók (a 'tettesek') körében, és 93 százalékos pontossággal sikerült azonosítani a valóságnak megfelelően tagadókat ('ártatlanok').

A valós életben folyó vizsgálatok pontosságának elemzésekor a tetteseknél 95 százalékos, az ártatlan gyanúsítottak esetében 96 százalékos találati pontosságot regisztráltak.”